Dette er en oversigt over teknologi, som bruges af eller med børn og unge i naturen.
Oversigten er ikke en reklame for de nævnte teknologier. Vi garanterer hverken for kvalitet, funktionalitet, eller for håndteringen af personoplysninger.
Du kan læse mere om, hvordan vi kategoriserer de forskellige typer apps og teknologier i vores rapporter og videnskabelige artikler.
Kender du til teknologier, vi mangler på listen, så skriv meget gerne til naturligteknik@edu.au.dk.
Citizen science, borgervidenskab eller medborgerforskning handler i Danmark om, at borgere på frivillig basis hjælper forskere inden for forskellige videnskaber. Teknologi i denne kategori hjælper til indsamling og kortlægning af naturen.
Appen eBird bruges til at registrere og optage de fugle, du møder i naturen. Registrerer du en fugl, bliver det delt i eBirds globale online database, så der kan indsamles data om, hvilke fugle findes hvor. I appen kan du se andres fuglefund og se en oversigt over, hvor mange og hvilke fugle du selv har registreret.
Tilgængelig i App Store og Google Play.
Mapillary er en kortlægningsapp, hvor man ved hjælp af billeder taget gennem appen er med til at lave visuelle kortlægninger af områder med flere detaljer, end man kan finde på almindelige kort. Appen fungerer ved, at man optager sin gåtur, mens den automatisk tager billeder og identificerer, hvad man ser på sin vej. Kan evt. også bruges på cykel- og køreture med GoPro kamera.
Appen er på engelsk og er tilgængelig i App Store og Google Play.
Med Marine Tracker kan du se nuværende observationer af marsvin (hvalfamilien) og rapportere nye observationer. Appen er beregnet til forskning om at spore havliv i Danmarks farvande.
Appen er tilgængelig i App Store og Google Play.
Med Arters feltapp kan du registrere arter, når du finder dem i naturen samt se andres fund i nærheden af din position. Hvis du er offline eller har dårlig internetforbindelse, vil appen sørge for at gemme dine fund og indsende dem, når du igen har god forbindelse. Appen er tilknyttet hjemmesiden arter.dk.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Den danske natur vrimler med plante- og dyrearter. Med Naturbasen kan du selv registrere de arter, du møder i naturen, finde information om det, få hjælp med automatisk artsbestemmelse og se billeder af, hvad der allerede er registreret.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Med Beach Explorer kan du gå på opdagelse langs de danske kyster og være med til at registrere de mange interessante ting, som strander på kysten. Det kan være alt fra havdyr til fuglefjer og skrald.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Engelsksproget og international app, der kan bruges til at identificere planter og dyr omkring dig. Du kan dele dine observationer med et stort internationalt netværk og få feedback til hjælp med artsbestemmelse. Med appen vil du udforske og komme i kontakt med naturforskere, som kan hjælpe en med at blive klogere på naturen.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Havmiljøvogter er tilknyttet Søværnets kampagne ved samme navn, som hjælper dig med at samle og registrere havaffald. Med appen kan du melde havaffalds- eller olieobservationer, beskrive dem og evt. vedhæfte et billede, så skaden kan vurderes. Desuden kan du nemt bestille affaldsposer for selv at bidrage til bevarelsen af de danske strande.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Fynske Insekter undersøger og registrerer insektfaunaen specielt for faunadistrikt Fyn. Foreningen arbejder med beskyttelse og bevarelse af den biologiske mangfoldighed ved at arbejde for bevarelse af levestederne
så insekterne fortsat kan leve i den fynske natur. Databasen InsektObs er skabt for observationer af insekter på Fyn. Ved at oprette en bruger, kan man selv deltage i registreringen.
Med opslagsværker i app-form, kan man slå ord, beskrivelser og generel viden op og lære om diverse ting i naturen. Hvor nogle er digitale versioner af fysiske opslagsbøger, tilbyder andre udvidede funktioner ved at præsentere informationen gennem nye modaliteter, f.eks. video.
PictureThis er en engelsksproget app til billedidentifikation af mere end 10.000 forskellige plantearter. Blot ved at tage et billede af planten igennem appen, kan du få et bud på arten, uanset om der er tale om træer, blomster, sukkulenter, kaktus, svampe mm.
Tilgængelig i AppStore og Google Play
Denne app fra Danmarks Ornitologiske Forening giver mulighed for at registrere alle fugle, du møder på din vej. Ved hjælp af en simpel bestemmelsesnøgle med spørgsmål om størrelse, farve, lokation mm. kan selv nybegyndere komme langt med bestemmelse af fuglearter.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Tag billeder af blomster, planter eller træer med PlantSnap, og få øjeblikkelig at vide, hvilken plante du har set. Appens plantedatabase dækker hele verden, så du kan få information om alle de planter, du møder.
Tilgængelig i App Store og Google Play
SejlSikkert er en app, som giver information om strøm- og vindforhold på havet, samt opdateringer om farvandsadvarsler og skydeøvelser. Derudover indeholder den kort over de danske farvande med position og dynamisk zoom.
Tilgængelig i App Store og Google Play
App med kort og information om sheltere og lejrpladser i hele Danmark. Find en shelter på kortet og få information om faciliteter og andet ved og på lejerpladsen. Du kan også se anmeldelser og billeder om de forskellige sheltere fra andre brugere.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Ulven er kommet til Danmark. Følg med i observationerne af ulve i Danmark. Er du så heldig selv at se en ulv, så kan du sende en besked eller et foto med stedangivelse fra denne app, og din observation kan måske komme med i det danske ulveatlas, udgivet af Naturhistorisk Museum i Aarhus.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Viltappen giver vejledning til pattedyr og fugle i naturen. Med appen kan man få hjælp til genkendelse af forskellige arter og de aftryk, de efterlader i naturen. Appen giver også information om arternes udbredelse, forplantning, mad, dyrelyde og forhold til mennesker. NB: Appen er på svensk.
Tilgængelig i App Store og Google Play.
Stellarium Mobile er et planetarium til din telefon. Appen viser nattehimlen klart og præcist, ligesom du ville se det med en kikkert eller et teleskop. Den har også indbygget styringssensor, hvilket gør det muligt at identificere stjerner ved at pege mobilen i deres retning.
Tilgængelig i Google Play og App Store
Bliv guidet i nattehimlens stjernekonstellationer med SkyView. Appen gør det let at finde stjerner, planeter, stjernebilleder og fjerne galakser samt spore deres bevægelse over himlen.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Appen viser solopgang og solnedgang, måneopgang og månenedgang for hver enkelt dag, så du altid kan følge med via din kalender. Den giver også informationer om fx månens procentvise oplysning, og tillader dig at se solens gang på himlen ved at bruge kameraet.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Med Solar Walk Lite kan du udforske en 3D model af solsystemet. I appen finder du informationer om planeter, måner og kometer, deres placering på forskellige tidspunkter, mm. gennem smukke grafikker. Appen giver desuden notifikationer om astronomiske begivenheder.
Tilgængelig i Google Play
Få let og hurtigt styr på dine ord og begreber fra biologiundervisningen. Biologiordbogen er nem at bruge, med et højt fagligt niveau, som vil hjælpe dig med at få styr på ord fra biologiundervisningen. Hurtig forklaring på de fagord, du møder i undervisningen i grundskolen og gymnasiet.
Tilgængelig i Google Play
Lær at binde mere end 124 forskellige knuder i Knots 3D-appen. Med detaljerede instruktioner og billeder kan enhver mestre knuder til brug i klatring, dekoration, fiskeri og meget mere. Appen koster 49 kr.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Appen giver dig det fulde overblik over Danmarks særlige naturområder. Gå på opdagelse i den unikke natur med oversigt over alle fredede naturområder i Danmark. Appfunktionen "Naturhelten" hjælper dig med at passe på naturen og registrere det, du møder på din vej, uanset om det er evighedstræer, trafikdræbte dyr eller affald.
Tilgængelig i App Store
Brug billedgenkendelse til at identificere planterne og dyrene omkring dig. Optjen mærker når du finder forskellige typer fugle, padder, planter og svampe.
Tilgængelig i App Store og Google Play.
Strand Detektor er et opslagsværk med over 100 typiske dyr, planter og andre objekter, der kan findes på stranden. Appen giver mulighed for genkendelse af mange af de ting, man finder på stranden, og er med til at åbne dine øjne for, hvordan en strand kan rumme mere end bare sand og vand.
Tilgængelig i App Store
App til at genkende og udforske de forskellige danske fuglearter. Appen giver også mulighed for at udforske ved at lytte til forskellige fuglekald.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Alle pattedyr i Danmark samlet.
App til at undersøge og finde dyr og dyrespor i naturen. Se fotos og beskrivelser og sammenlign med dine egne fund.
Tilgængelig i App Store og Google Play
LeafSnap rummer et bredt udvalg af billeder af blade, blomster, frugter, bladstilke, frø og bark. Appen hjælper med at identificere træ- og naturarter ved at billedscanne de ting, du møder i naturen. Samtidig kan du finde information om pasning af husplanter og bringe naturen helt tæt på.
Tilgængelig i App Store og Google Play.
Heavens-Above er en app, som kan bruges til at se himlen over dig på alle tider af døgnet. Du kan se, hvilke satellitter og radiosatellitter er placeret over dig og hvornår satellitternes spejler sollys direkte mod dig. Og det behøver ikke være nat for at bruge den. Appen er på engelsk.
Tilgængelig i Google Play
Fuglebingo er et naturspil for både naturelskere, fugleinteresserede og nybegyndere, hvor man dyster om at spotte fugle og andre dyr i den danske natur. I spillet får man point efter hvor sjælden arten er, og hvor og hvornår man har spottet den. Spillet er let at gå til og kræver ikke en udbredt fugleviden på forhånd. I spillet kan man også følge med i, hvilke arter andre har spottet og derigennem få viden om nye arter.
Appen er tilgængelig i App Store og Google Play.
FLORA er en gratis app til alle, der vil lære nyt eller mere om blomster, træer og frugter i den danske natur. Især til nybegyndere, familier og børn, som gerne vil på opdagelse i naturen. Appen beskriver de mest almindelige og mest udbredte vækster, som findes omkring os. Vælg, om du vil finde en plante ud fra navn, farve, stængeltype, blomsterstand eller bladets form. Eller gå ind på sammenligningstavlerne og sammenlign med det bær, du selv står og kigger på.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Danskedyr.dk er en digital undervisningsportal, hvor elever kan læse om de dyr de kender og lære mere om nye dyr i Danmark.
Portalen kan tilpasses til elevernes læseniveau og tilbyder alt fra temaartikler til landsdækkende naturjagter efter insekter.
Uanset om du leder efter viden om eksotiske tigere eller arktiske pingviner, giver Verdensdyr.dk dig beskrivelser, billeder og dyrelyde over verdens mange dyrearter. Du kan også se, hvor dyrene bor henne på verdenskortet.
Hjemmesiden er primært egnet til de mindste elever i folkeskolen og voksne med interesse for dyr.
Historisk Atlas er en hjemmeside og en app med interaktive kort over Danmark med fortællinger fra fortiden, fredede bygninger, slagmarker og slotte. Historisk Atlas har over 100 digitale kort lige fra gamle renæssancekort til moderne luftfotos.
99arter.dk er en indsats, der har til formål at vække flere børns interesse for den danske natur og motivere til at tage ud i den. Alle arterne har tilhørende sjove og læringsrige artikler og videoer, hvor de bliver vist og beskrevet, så børn og unge vil kunne lære at kende den danske natur.
Udinaturen.dk er en hjemmeside, der samler samler de friluftstilbud, som findes ude i den danske natur. På et interaktivt kort kan du finde alt fra vandreruter, badesteder, historiske mindesteder og bålpladser. Du har også mulighed for at bidrage med tilbud, som mangler på kortet.
Kategorien rummer app-oversigter, som handler om, hvor man kan finde råvarer i naturen, guides til hvilke råvarer man må sanke, samt tilberedningsmåder, opskrifter og oversigter over tilgængelighed i de forskellige sæsoner.
Guide til naturens vilde frugter og grøntsager. Sammensæt en menu af sæsonens råvarer og naturens frugter og grøntsager. Appen har et arkiv af de vilde råvarer, et udvalg af opskrifter og mulighed for at dele dine egne opskrifter med andre brugere.
Tilgængelig i App Store
Med Danmarks Svampeatlas får du den bedste hjælp til svampegenkendelse. Gennemgå artsforslag vha. billedgenkendelses teknologi, og indrapporter dine fund, så de kan blive kommenteret og vurderet af Danmarks førende svampeeksperter. Du kan se detaljerede beskrivelser og billeder af mere end 3000 danske svampearter og selv lave din egen digitale svampebog til offline brug, så du altid kan tjekke dine favoritter i felten.
Tilgængelig i App Store og Google Play
App til at gå på opdagelse i den spiselige danske natur. Udforsk det danske spisekammer, og gem dine yndlingssteder at gå på jagt efter natures råvarer, så du let kan finde de billeder og noter som du samler undervejs. Appen tilbyder en oversigt over sæsonens råvarer, beskrivelser og billeder af planterne, samt idéer til tilberedning. God til begyndere.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Shroomi giver dig adgang til flere end 200 svampe på din telefon, allesammen fra den danske natur.
Appen er nem at bruge og indeholder både mange forskellige spisesvampe, uspiselig svampe og giftige svampe. Du kan læse mere om hver enkelt svamp, se billeder, beskrivelser, forvekslinger, sæson samt voksesteder. Appen koster 15-17 kr. afhængig af telefontype.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Bevægelsesorienterede apps lægger op til motion, og har til formål at få folk i bevægelse sammen med teknologien. Bevægelsesapps kan fx tilbyde løbe- og cykelruter, orienteringsløb, mm.
App til at finde ruter til cykelturen overalt i Danmark. Kan både bruges ved mindre ture, cykelferie og mountainbike offroad ture. Du kan se turene længde og gemme favoritter.
Tilgængelig i App Store
Opdag vandre-, løbe- og cykelruter rundt om i verden. Du kan søge efter specifikke områder eller udforske et interaktivt kort. Ruterne er markeret med sværhedsniveau, længde, mm. og kan anmeldes af andre brugere.
Tilgængelig i App Store og Google Play
App til en række digitale spil med fokus på bevægelse, leg og oplevelser. Du kan finde poster med aktiviteter på et kort, og opleve alt fra overlevelsesløb til byens blomster. Få inspiration til aktiviteter i naturen, med smag for livet som spejder.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Natureventyr er en app, som gør det sjovt og nemt at tage børn med ud i naturen. Gennem eventyr skrevet specielt til hvert område holdes børn engageret på hele gåturen. Undervejs bliver der sat gang i bevægelse og læring gennem leg og fantasi. Appen tilbyder naturruter i dit område med eventyr, som dækker både land og by.
Tilgængelig i App Store og Google Play
O-Track er en app til orienteringsløb, som hjælper til både at finde ruter, guide igennem ruterne og analysere og sammenligne med andre orienteringsløbere.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Skab din egen Pikmin, som du kan tage med på gåture. Få din Pikmin og verden omkring dig til at gro, når du går. Samtidig kan du gemme minder, mens du går tur. Uanset om du går en kort eller lang tur, kan du tage din Pikmin med på eventyr og se verden vokse. Ideel for børn, der går tur med deres forældre.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Flere end 2.000 vandreture overalt i Danmark. Appen viser vandreture på kort, laver rutevejledninger og giver informationer om tilgængelighed på ruten, fx om det er kørestols- og barnevognsegnet. Du kan også søge efter ture og filtrere efter turens længde, tilgængelighed, parkering mm.
Tilgængelig i App Store
App med sjove og udfordrende opgaver i naturen. Som spilstyrer sammensætter du en række opgaver og spil for en gruppe spillere. Appens spil har fire temaer, som alle sætter fokus på bevægelse, samarbjede og læring om og i naturen.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Løb fra zombierne! Zombies, Run! er et løbespil og audioeventyr, hvor hver løbetur bliver en mission, hvor du skal flygte fra zombier. Med over 600 historier kommer du aldrig igen til at kede dig på en løbetur.
Tilgængelig i App Store og Google Play
DGI Trænerguiden er en app, som hjælper med både inspiration og udvikling inden for træning. Appen kommer med forslag til øvelser via både video og tekst. Man kan indstille appen til at passe til ens alder og træningsniveau, så man får den bedste oplevelse.
Appen er gratis og tilgængelig i App Store og Google Play
Appen er din officielle online rejseguide, der inspirerer og viser vej til Vestkystens oplevelser, ruter og attraktioner. Her kan du finde netop de oplevelser, der passer til dine interesser – alt fra de store attraktioner til de små skjulte perler. Samtidig finder du praktisk information, som du kan have behov for som gæst.
Tilgængelig i App Store og Google Play
DGI Smartsport er et projekt, som undersøger mulighederne for at bruge apps til at få mere bevægelse ind i skoledagen. Projektet blev afsluttet i 2020, men hjemmesiden har ligesom Naturlig Teknik et arkiv med oversigt over apps og aktiviteter. Formålet er at bruge teknologi til at kombinere bevægelse og læring på en ny måde.
Underholdnings- eller spilapps kan let bruges som inspiration til at få børn og unge mere ud i naturen. Mange apps har kombineret leg-, bevægelse- og spiludfordringer.
Mobil skattejagt, hvor man skal finde posterne i den fysiske verden. Appen bruger QR koder og GPS tracking.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Skattejagt i naturen. International app til digital skattejagt — du kan både gå ud og finde skat i naturen og selv logge nye geocaches. Få tips og tricks fra andre jægere, og udforsk dit lokalområde med Geocaching.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Red dinosaurerne fra endnu en udslettelse. Gå på opdagelse i dit nabolag, indsaml forskellige arter, og se dinosaurerne komme til live på din smartphone igennem augmented reality. Du kan også spille med andre i dinosaurkampe og dele det, du har fundet og opnået.
Tilgængelig i App Store og Google Play
BLOCKVERSE: WrldCraft er et byggespil, hvor man igennem augmented reality kan bygge på sin smartphone, men med den virkelige verden som baggrund. Appen giver mulighed for at bygge sammen med andre, lige hvor og hvad man ønsker. Efter man har bygget noget i spillet, er det gemt på denne lokation, så andre, som besøger det samme sted, vil kunne se ens byggeri.
Appen er på engelsk og er tilgængelig i Google Play
Appen Neyon Clash er et lokationsbaseret realtidsspil, hvor man samtidig bevæger sig i appen og i den virkelige verden for at deltage i et paintball/lasergame-inspireret spil. Spillet går ud på, at man løber rundt i grønne områder eller parker sammen med de andre deltagere og rammer ens medspillere med digital maling ved at komme tæt nok på.
Tilgængelig i Google Play
Pokémon - du kan fange dem! Kombinér jagten på pokemons med lærerige opgaver. Du er pokemontræner, drager ud i verden og fanger dine egne pokemons i by og natur.
Tilgængelig i App Store og Google Play
SpecTrek er et navigationsspil, hvor man igennem augmented reality og GPS kan finde og fange virtuelle spøgelser i sit nabolag. Appen koster 20 kr.
Tilgængelig i Google Play
Actionbound er en digital skattejagt, hvor man kan lave interaktive opdagelsesstier. Der er mulighed for at lave sine egne digitale tidslinjer, der består af begivenheder eller steder, ved brug af GPS-funktionen.
Tilgængelig på Google Play og App Store
Ingress Prime er en scanner, der omdanner den virkelige verden til et spil med mystik, intriger og konkurrence. Formålet er at redde verden igennem alliancer, samarbejde og strategisk tænkning.
Tilgængelig på Google Play og App Store
Orna er et lokationsbaseret spil, hvor man ved at bevæge sig rundt i den virkelige verden aktiverer spillet. I Orna kan man finde figurer og væsner, vinde våben, gå på opdagelse i verden og dyste mod medspillere.
Tilgængelig i App Store og Google Play
På hjemmesiden kan du lave quiz-poster til f.eks. orienteringsløb. Tilføj billeder, tiebreaker-spørgsmål, og del koden til quizzen med de deltagende. For at spille bruger man telefonen og browser-appen play.gpsquiz.com. Appen kræver adgang til gps-placering for at udløse posterne.
Faglæringsapps er apps med et eksplicit læringsperspektiv. Under kategorien kan man finde apps om dyr i forskellig natur, arter og planter.
Arduino Science Journal er en gratis digital notesbog, som bl.a. kan bruges til at måle lys, lyd, acceleration, lufttryk mm. igennem din mobils indbyggede sensorer. Brug notesbog-appen til at tage noter og billede dokumentere dine videnskabelige eksperimenter.
Tilgængelig i App Store og Google Play.
PhenoloGIT giver mulighed for at foretage naturvidenskabelige observationer i lokalmiljøet og samle ny data på en intuitiv og engagerende måde. Den hjælper med at sikre at eleverne erhverver komplekse forståelser for refleksion og analyse af geografiske, rumlige og matematiske datasæt, ved i fællesskab at skabe og dele ny information. Disse værktøjer og ressourcer bliver baseret – og frigivet – som open source/gratis licensressourcer, for at fremme brug og videreudvikling i de følgende år.
Tilgængelig i Google Play
Observer og beskriv omverdenen - både inde og ude. Beskriv Verden-appen fungerer som et værktøj, hvor man igennem billeder og tekst kan tilføje information og samle, gemme og dele sine observationer og beskrivelser af verden med andre.
Tilgængelig i Google Play
Hold dig opdateret med tidens aktuelle himmelfænomener med dit eget mobile observatorium. Appen giver dig løbende notifikationer, så du ikke går glip af stjernehimlens mange vidundere, uanset om der er tale om stjerneskud eller den næste solformørkelse.
Tilgængelig i Google Play
Den Digitale Natur- og Vildtpleje er et undervisningsforløb, som stiller elever overfor udfordringer omhandlende biologi og geografi i et digitalt univers bygget på Minecraft. Det handler om interaktion mellem biologi og geografi for elever i 7.-9. klasse. Ønsket er at inddrage teknologi i klasseværelset, og bruge teknologi som motivation for at komme ud i naturen.
Den Digitale Ørredpatrulje er et undervisningsforløb, som er sammensat af fire delemner: vandets kredsløb, ørreden som miljøindikator, naturgenopretning og natur og samfund. Undervisningsmaterialet er bygget på Minecraft-platformen, hvor eleverne bliver stillet over for udfordringer, de skal løse i et digitalt univers.
Skoven i Skolen er et undervisningsprojekt om udeskole, som giver lærere og elever mulighed for og inspiration til at flytte undervisningen ud i skoven, til søen, kysten, det åbne land eller ind i byrummet. Hjemmesiden kan bruges til at få ideer til aktiviteter, undervisningsforløb, udeskole og skovmad.
Undervisningsværktøjet ICE FRONTIERS er skabt af Statens Naturhistoriske Museum, der giver danske og grønlandske gymnasieelever mulighed for at gå i forskernes fodspor ved selv at undersøge og opmåle grønlandske gletsjere på både gamle flyfotos og moderne satellitbilleder. På den måde bliver klimaforandringerne noget meget konkret.
Stedbundne teknologier er knyttet til specifikke steder. De viser ruter, aktiviteter, guides og information om særlige steder i Danmark.
Naturruter og -oplevelser på Lolland-Falster. Du kan cykle, vandre, ride eller sejle ved hjælp af appens ruter. Appen guider dig til oplevelser undervejs, uanset om det er seværdigheder eller faciliteter for overnatning.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Nationalpark Thy tilbyder alt fra cykelture, vandre- og fisketure, ridning og udendørs overnatning. På appen kan du finde kort og guides, der viser dig vej gennem det barske landskab.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Bliv klog på havdyr. App til at udforske fiskene i Den Blå Planet og deres verden. Få information om havdyrene, akvarierne og aktivitetsprogrammet for dagen.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Tidsrejse i Geopark Odsherred. Ved hjælp af 3D-grafik og augmented reality kan du med appen rejse op til 25.000 år tilbage i tiden og opleve geoparken på en anden tid. Appen supplerer virkeligheden ved at kombinere de fysiske rammer med et 3D oplevelsesunivers.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Sagnlandet Lejre tilbyder spændende indhold. Som besøgende kan du læse mere omkring stederne eller lytte til lydguides. Hvis du besøger Sagnlandet Lejre sammen med andre, kan du benytte dig af Samlyt, som sørger for, at du kan lytte til lydguides samtidig.
Appen er tilgængelig i App Store og Google Play
Useeum er en fælles app, der samler museumsoplevelserne i en app, og giver adgang til et væld af oplevelser. I Useeum kan man både afprøve en række spændende spil og opleve levende museumsfortællinger, der bygger på lyd-, billede- og tekstguides. Den kan bruges af børn, unge eller voksne, der har bevaret deres barnesjæl.
Tilgængelig i Google Play og App Store.
Kulturelt orienteringsløb med sjove konkurrencer, fortællinger og spørgsmål i et troldeunivers. Trolderuterne viser ruter flere steder i landet og indeholder lokale folkesagn fra områderne.
Tilgængelig i Google Play
Få overblik over Amagers naturområder. Du kan finde naturguides, læse mere om parken og blive inspireret til aktiviteter og oplevelser. Naturpark Amager tilbyder bade- og fiskesteder, fuglespots og afmærkede ruter.
Tilgængelig i App Store
Få det fulde overblik over Nationalpark Mols Bjerge, hvor du kan læse om landskabet, naturen og områdets kulturhistorie. Appen giver sig adgang til vandre- og cykelruter, seværdigheder og kort til at finde rundt i naturområdet.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Tag på vandreture omkring Roskilde Fjord, stå til søs med et vikingeskib, eller forsvind ind i de midtsjællandske skove med telt og sovepose. Appen hjælper til at finde digitale kort med nationalparkens udflugtsmål. Besøgssteder, friluftsspots, stier, ruter og meget andet.
Tilgængelig i App Store og Google Play
NaturSkatten er til dig, der elsker en god skattejagt. Mobilappens skattekort indeholder 7 skatte, som du skal finde på tid. På ruterne fører appen dig nærmere skattene, mens du løser sjove opgaver og hører historier om områdets mange skatte. Ved hver skat åbenbares sjove informationer, quizspørgsmål og "levende" grafik om lige netop det natursted, du har nået.
Tilgængelig i App Store
Oplev højmosen i Horreby Lyng på Falster på en tidsrejse i gennem tre tidslige nedslag: den sidste istid (14.000 år siden), jernalderen (235 f. Kr.) og tørvegravningen i år 1943. Igennem 3D grafik og augmented reality-teknologi kan man få indblik i et fortiden og få viden om naturen og historien.
Appen kan bruges både ved Højmosen i Horreby Lyng, hvor man kan sammenligne med det landskab, man ser i dag, og hjemmefra, hvor man kan opleve højmosen i 360grader.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Tidslommen giver adgang til en univers, hvor middelalderen stadig er i gang. Gå på jagt efter spor ved Antvorskov Klosterruin i Slagelse og Fæstningstårnet i Korsør og bliv ledt igennem fortællinger fra en dramatisk periode i Danmarks historie. Se hvordan stederne har set ud i middelalderen, og gå på jagt i landskabet efter virtuelle urter og våben og spil mini-spil, hvor du skal udruste en hær, bygge et tårn og tage stilling til krig og fred.
Tilgængelig i Google Play.
På Trollmap.com kan du deltage i skulpturskattejagt i det fri. I områder omkring Rødovre, Hvidovre, Vallensbæk, Ishøj, Albertslund og Høje Taastrup er der gemt seks kæmpe-træskulpturer, som man kan gå på jagt efter. Du vælger en rute under "Treasure Hunts". Du kan også bruge hjemmesiden til at finde placeringen på alle kæmpeskulpturerne verden over.
Teknologiforståelsesapps til kreativ teknologibrug er apps, hvor man i udgangspunktet selv må ud og skabe noget. Det kan være små film, bøger, lydoptagelser mm.
Rediger dine filmoptagelser med mobilappen eller på din Mac-computer. Få overblik over dine optagelser, klip dem sammen til en film og læg både lyd, tekst og effekter ind over dine filmkreationer.
Tilgængelig i App Store
App med interaktivt whiteboard til at skabe virtuelle samarbjeder mellem forskellige medier.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Brug kameraet på din mobiltelefon til at dokumentere, gemme og dele dine naturoplevelser og opdagelser.
Skab din egen ebog. App til at lave interaktive ebøger ved brug af billeder, video, lyd, links og tegning. Kan bruges til at skabe egne fortællinger ved hjælp af ord og billeder.
Tilgængelig i App Store til tablets eller på computer
Film-X er en app til at skabe stop-motion og animationsfilm for børn og unge.
Tilgængelig i App Store
Stop Animator bruges til at lave små videoer med stop-motion. Via et enkelt og let design kan man lynhurtigt lave videoer med stop-motion eller tidsforskydelse. Det eneste man skal gøre er at trykke start, optage nogle billeder/video, og trykke slut. Stop-motion-videoen gemmes automatisk i kamerarullen. Appen er på dansk.
Tilgængelig i App Store
Børnebiffen Dagtilbud er en app med samling af kortfilm til de 3-6 årige, samt interaktive filmværktøjer til samspil med børn og voksne. Udviklet af Filmcentralen.
Tilgængelig i App Store
Optag og gem lyd og billeder med et videokamera eller din smartphone, så du kan dele dine naturoplevelser og optagelser med andre.
Optag og genspil lyd med diktafonen. App til at optage lyd og genspille det efterfølgende. Optag og del naturlyde direkte fra telefonen.
Værktøjsapps er den type apps, som bedst kan beskrives som mono-værktøjer. Det kan være forskellige måleredskaber, kompas mm.
Vibrometer bruger telefonens sensorer til at måle vibrationer og jordskælv, som viser en reference som en seismedetektor.
Tilgængelig i Google Play
Uanset om du er interesseret i at måle stjerner eller bakketoppe, kan du med appen måle vinkler på de ting, du støder på i naturen. Appen indeholder flere funktioner til at måle vinkler og hældninger.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Lydmåler er et værktøj, som bruger telefonens mikrofon til at måle støj volumen i decibel (dB) og viser en reference.
Tilgængelig i Google Play
Denne app omdanner din smartphone til et forstørrelsesglas og et mikroskop ved hjælp af kameraet i telefonen. Appen kan også bruges til mikro-kamera og fryse billeder, så de kan undersøges nærmere.
Tilgængelig i Google Play
Lux Meter er en simpel lysmåler til at måle lysmængder (lux, fc) ved at bruge lyssensoren fra din smartphone.
Tilgængelig i Google Play
Compass Galaxy er en kompas-app, der virker ved hjælp af en magnetisk sensor.
Tilgængelig i Google Play
Abonnements- eller licensbaserede apps er apps, som ofte sælges til skoler og/eller kommuner for at tilbyde aktiviteter i skoledagene eller evaluering på undervisningen. Det kan for eksempel være i form af en indbygget quiz-funktion, som underviserne kan fylde indhold på.
App til digitalt orienteringsløb, som forener bevægelse og læring. Appen er GPS-styret til rutevejledning, og det faglige indhold kan selv produceres.
Tilgængelig i App Store og Google Play
App til at hente gåture og ruter for det område, du befinder dig i. Når turen er hentet, kan du gå til kortet, finde poster og stoppe undervejs. Appen bruger GPS til at følge din lokation og viser vej til den næste post.
Tilgængelig i App Store
Skab dit eget spil til mobilen til dit næste arrangement. Kan bruges både indendørs og udendørs. Vælg den placering, hvor spillet skal foregå, og vælg selv om det skal være quiz, puslespil eller andre team-building opgaver.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Naturruter med poster.
App til digitalt at designe naturruter med poster, som man skal følge, finde og løse. Posterne kan bestå af alt fra billeder, video, tekst, quiz og meget mere.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Et fysisk mobilspil, hvor man fysisk skal bevæge sig rundt for at få spillebrikken til at flytte sig, for at fange de andre spillere og være med i legen. DOT (spillebrikken) bevæger sig i forhold til GPS-koordinaterne på telefonen.
Tilgængelig i App Store og Google Play
Denne kategori er lidt anderledes, da den skal kunne rumme de teknologier, som måske kan bruges via telefoner, tablets eller computere, men som i højere grad end de øvrige kategorier er fysisk håndgribelige teknologier, som vi ser blive brugt af børn og unge udendørs.
Snake Scope er et kamera, som kan bruges til at filme ned i fx slangehuller, så man kan opdage, hvad der gemmer sin under overfladen. Kameraret er placeret med et lys for enden af en lang bevægedygtig slange, som kan kobles til en computer eller en indbygget skærm.
Droner kan bruges til at flyve med, så man kan se naturen for oven. På dronen er placeret et kamera, som giver billeder af hvad man flyver over.
GoPros er aktionkameraer, der er velegnet til at indfange både dramatiske og actionfyldte øjeblikke, med høj opløsning og fiskeøjeperspektiv. GoPro kameraer er små og kan monteres på fx droner, biler, hjelme, cykler m.m. Disse kameraer egner sig også til det aktive menneske, og kan benyttes til at dokumentere både fredelige og vilde naturoplevelser.
Metaldetektorer bruges til at søge efter metaller i naturen.
En flagermusdetektor transformerer flagermusenes højfrekvente lyde, så vi kan høre lydene. Den optager flagermusenes skrig, hvorefter den nedsætter frekvensen af lyden og afspiller den i en form for langsom gengivelse, så vi kan høre den.
Dataloggere er et elektronisk redskab, som kan bruges til at lagre data som f.eks. temperatur, fugt, tryk, ilt m.m. Dataloggere er en selvstændig enhed, der kan læse elektriske signaler og lagre data til download og analyse på en computer. Denne teknologi kan anvendes i f.eks. undervisnings-sammenhænge, hvor dataloggeren kan indsamle data om f.eks. niveauet af fri ilt i luften.
EL Løbehjul er tilgængelig til leje rundt om i de større byer i Danmark. Man lejer løbehjulet via en app og en kode, som står på det enkelte løbehjul, og derefter kan man bevæge sig ud i naturen.
Ifølge lovgivning skal man være 15 år (nogle har krav om 18 år) for at leje et løbehjul, have lys på og det må kun køre på cykelstierne.
Navn på apps og ydereligere information og krav findes på de enkelte løbehjul.
Easi-Scope er et digtalt mikroskop som forstørrer op til 43 gange, og nu kan bruges sammen med en tablet eller iPad. Et digitalt mikroskop i hænderne på børnene gør dem naturligt nysgerrige på alt omkring dem. Et digitalt medie, der fungerer rigtig godt indendørs, på legepladsen eller på en tur i skoven. Med et digitalt mikroskop i institutionen er der god anledning til at få talt med børnene om alverdens sjove ting, der i virkeligheden findes over det hele, men som man ikke rigtigt tænker over til dagligt.